SGP vraagt mening verkeersdeelnemers over de in- en uitgang wijk Het Hout (Leeburg II)

 In Nieuws

Auto's en fietsers samen

 

 

 

 

 

 

 

Rond half negen in de ochtend rijden auto’s de wijk Het Hout (Schaftpad bij Leeburg II) in en uit en passeren vele fietsers. Om de wijk in of uit  te rijden moeten auto’s door een zogenaamd bajonetkruispunt. Die zorgt ervoor dat auto’s een stukje op het fietspad moeten rijden. Hierdoor kunnen auto’s het fietspad nooit op hoge snelheid kruisen. Ook wordt de oversteek van het fietspad voor de automobilist verdeeld in twee delen, waardoor de automobilist niet in een keer al het kruisende fietsverkeer hoeft te overzien.
De gemeente erkent dat er kleine ongelukjes kunnen ontstaan, maar wijdt dit dan vooral aan bijvoorbeeld het laat reageren van een kind of automobilist die niet goed kijkt. ‘Door de inrichting van het kruispunt is de kans juist heel groot dat de gevolgen van dergelijke fouten beperkt blijven’, aldus wethouder Van Dalen in reactie op vragen van de SGP

Door de realisatie van de schoolwoningen aan de Merantihout en de opening van de Borgermanschool op de Weteringhoek is het aantal fietsbewegingen op het Schaftpad in de schoolspits  toegenomen. Bij regenachtig weer pakken meer mensen de auto, waardoor er langere wachttijden ontstaan en er soms wel zes auto’s in de bajonet staan.

 

De wethouder geeft aan de situatie bij het Schaftpad, geen ‘issue’ is bij ouders en scholen, omdat hierover geen klachten zijn gemeld bij de gemeente. De SGP denkt hier anders over. Wij krijgen signalen van gevaarlijke situaties en (bijna) ongelukken en ouders die hun kinderen niet meer via deze route naar school willen sturen.

 

De SGP Houten wil graag reacties van verkeersdeelnemers ontvangen, die gebruik maken van het fietspad bij de ingang van de wijk “Het Hout” Leeburg II. Wat vindt u van deze situatie? Heeft u wel eens een ongeluk gezien? En heeft u suggesties voor verbetering van de verkeerssituatie? Laat het weten aan Pascal Ooms, raadslid van de SGP in Houten (pooms@sgp-houten.nl of via www.sgp-houten.nl).

De SGP zal de reacties bundelen en hierover in gesprek gaan met de verantwoordelijk wethouder en de fietsersbond Houten.

Eventuele verbeteringen, zouden volgens de gemeente Houten moeten worden gezocht in gedragsverandering van verkeersdeelnemers en het verlagen of verspreiden van spitspiekbelasting. Het meewerken van ouders en scholen is hierbij noodzakelijk. Ook kunnen metingen gedaan worden tijdens spitstijden om concrete doelen te stellen voor verlaging van de verkeersdruk.

Graag hoort de SGP of verkeersdeelnemers andere ideeën hebben. Concreet stelt de SGP op korte termijn voor om de ‘wachtplekken’ in de bajonet groter te maken, zodat auto’s niet meer half op het fietspad staan te wachten. Hierdoor hoeven kinderen en andere verkeersdeelnemers niet meer uit te wijken voor de auto’s.

 

Voor meer informatie kun u hier de vragen downloaden die de SGP over dit onderwerp heeft gesteld in het Ronde Tafel Gesprek van 20 mei 2014.

Auto's

Aanbevolen
Reacties
 • Henk

  Als fervent fietser, maar ook een automobilist, maak ik veel gebruik van het betreffende fietspad.
  Ja, het is een vervelende kruising. Er zijn m.i. meerdere dingen mogelijk om het hier aangenamer voor de fietser en automobilist te maken.
  Enkele voorbeelden, leg aan beide zijden van het fietspad een drempel aan zodat de racer wel moet stoppen. Het is n.l. onbegrijpelijk waarom er altijd zo hard op zo’n punt aan gereden moet worden.
  Een 2e optie is: maak bij de inrit, ter hoogte van de school, de rijbaan meer naar rechts, haal een paar meter van die zandhoop af!!!
  een derde optie is om er een kindvriendelijk wijk van te maken waar de automobilist maar stapvoets mag rijden. Ik hoop dat ik iets kan bijdragen aan de discussie.
  Hart.gr.
  Henk Vos, Tolmuur

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter