SGP: ‘We moeten de bibliotheek opbouwen, niet afbreken’

 In Nieuws

Houten heeft fantastische voorzieningen. Fonkelnieuwe hockeyvelden, mooie fietspaden, een zwembad, een goedlopend theater en een mooi cultuurhuis in Schoneveld. Niet gek dat sportclubs goed draaien en culturele participatie hoog is. SGP Houten is daarom ook zwaar teleurgesteld dat de goed lopende bibliotheken in Houten stevig moeten bezuinigen van het College en een meerderheid in de raad. Van de 800.000 euro subsidie worden er maar liefst 300.000 euro afgehaald. Dat kan niet zonder gevolgen. Sluiting van bibliotheek in Schalkwijk en forse tariefverhogingen zijn het gevolg. Wat wel moet leiden tot ledendaling. Ook wordt het aanbod kleiner. Althans als de gemeenteraad binnenkort definitief instemt met de nieuwe plannen voor de bibliotheken.

 

Kan het ook anders? Ja, Nieuwegein investeerde eerst in een zeer moderne bibliotheek, zodat de bibliotheek zelf meer inkomsten kan genereren en bezuinigde daarna. Zeer uiteenlopende activiteiten als Nieuwegeinse schrijverschap, voorlees tv of een speciale website voor ouderen over lokale zorg en levensstijl. Groningen geldt als landelijk voorbeeld, een multifunctioneel centrum dat onderdak verschaft aan de plaatselijke biljartclub, een sporthal, de welzijnsorganisatie en waar ook vergaderruimtes aanwezig zijn. Alleen al de fantastische architectuur zorgde voor een flinke stijging van het aantal gebruikers. Of nog eentje dichtbij huis: die van IJsselstein. Het huist in een aantrekkelijk gebouw en staat stijf van de activiteiten. Denk aan een vrolijk voorlees- en schrijfspektakel, een kunstveiling of een pop-up atelier voor kunstenaars. En dat alles tegen redelijke tarieven. Gemiddeld zo’n 10- 20 euro voor klein abonnement of 80 euro voor het superabonnement.

 

Zo niet in Houten. De bibliotheek in Houten heeft de opdracht gekregen 300.000 euro te bezuinigen en tegelijk aantrekkelijk te blijven voor de Houtenaar. De SGP vindt dit belachelijk. De kost gaat voor de baat. Wil je een moderne toekomstbestendige bibliotheek, moet je eerst investeren, voordat je kunt bezuinigen. Een aantrekkelijke bibliotheek is een belangrijke voorziening voor de samenleving en biedt tal van mogelijkheden voor initiatieven. Denk aan acties tegen laaggeletterdheid, participatieverordening voor mensen die niet zo goed mee kunnen komen of gewoon stimuleren van lezen voor iedereen van jong tot zeer oud. Stelling van de SGP is: zwaar bezuinigingen op de bibliotheek gaat de samenleving wat kosten. Laten wij met elkaar kijken hoe wij de bibliotheek opbouwen en niet afbreken. De bibliotheek in Houten heeft maar liefst ruim 11,500 abonnees, met een bovengemiddelde uitlening van wel 40 boeken per lid per jaar. Een fors aantal, daar zijn we trots op. De SGP zegt daarom: Lezers in Houten, laat van nu van u horen. De plannen zijn nog niet door de gemeenteraad. Stuur een reactie naar griffie@houten.nl of spreek in tijdens een rondetafelgesprek op 16 februari 2016. Het stuk wordt 8 maart 2016 in de raad behandeld.

 

Pascal Ooms

Aanbevolen
Toon 2 reactie(s)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter