Sociale Koers Houten terug naar de tekentafel

 In Nieuws

Lees hier hoe SGP-raadslid Pascal Ooms terugblikt op een pittig debat over de Sociale Koers.

Dinsdagnacht was het 1 uur toen ik naar bed ging na de raadsvergadering. Dat maak ik toch maar een enkele keer per jaar mee in de raad. Reden voor het late tijdstip was een verhit debat over de Sociale Koers van Houten. De gemeenteraad had hoge verwachtingen van de nieuwe Sociale Koers 2020-2023. Een belangrijk document dat ingaat op de richting van het beleid voor zorg, gezondheid, en werken van kwetsbare mensen in Houten. 

Echter, de voorstelde koers was zo vaag of abstract geformuleerd dat je daar alle kant mee uit kon. Wat denkt u van de doelstelling: ‘inwoners bieden elkaar de helpende hand?’ Daar kun je toch niks tégen hebben? Nee, maar dat zegt nog niks over wat de gemeente dan ook daadwerkelijk gaat doen om dit te bevorderen. En juist alle concreetheid ontbrak. De hele gemeenteraad was overigens kritisch. Minstens tien voorstellen werden door de raad ingediend om de koers te beïnvloeden. Het is altijd veelzeggend als dat nodig is.

Als SGP hebben wij uiteindelijk voorgesteld de besluitvorming uit te stellen met twee maanden, waarbij wethouder Jana Smith (CU) gelegenheid krijgt het voorstel te verbeteren. Samen met D66 hadden wij dit voorstel al achter de hand, maar we wilden wethouder Smith de mogelijkheid geven eerst haar verhaal doen en de raad te overtuigen. De wethouder vond haar plan sterk, maar vond geen aansluiting bij de raad, die een reflectie op haar handelen vroeg en concrete antwoorden van de wethouder verlangde. Helaas kon de wethouder deze niet geven, waarop de voltallige oppositie een het voorstel tot uitstel indiende. Dat voorstel werd door de wethouder en ook alle coalitiepartijen gesteund.

Wij hopen voor Houten over twee maanden een beter plan te kunnen omarmen. 

Portret

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

zonne-energie