Succes koopzondag niet gegarandeerd

 In Nieuws

Afgelopen woensdag (29 oktober) organiseerde de gemeente een avond voor winkeliers om met elkaar in gesprek te gaan over de verruiming van winkeltijden. Het gesprek concentreerde zich op verruiming van het aantal koopzondagen.
De belangrijkste voordelen van meer koopzondagen waren volgens de aanwezigen: betere concurrentie met omliggende gemeenten en meer vrijheid voor de ondernemer én consument. ‘Je moet open zijn wanneer de consument vrij is’, aldus diverse aanwezigen. Nadelen werden ook genoemd, zoals hogere kosten (vooral personeel), zelfstandige winkeliers met weinig personeel moeten  mogelijk 7 dagen per week werken en verarming van het sociale leven van de winkellier. Een enkeling was tegen wegens godsdienstige redenen. Opvallend was dat de meeste van de aanwezige 35 ondernemers geen omzetgroei verwachtte bij verruiming van het aantal koopzondagen: tegengaan van omzetdaling was het belangrijkste argument.

De 35 aanwezige winkeliers werden het niet eens over verruiming van het aantal koopzondagen. Supermarkten willen graag zo snel mogelijk op alle zondagen open. Diverse ondernemers vinden dat ze open moeten, omdat de consument het vraagt en ze bang zijn omzet te verliezen aan andere winkels. Andere winkeliers waren minder enthousiast. Een winkellier gaf aan al twee jaar open te zijn op de koopzondag, maar net genoeg verdiende om een broodje te kopen. Een andere winkellier gaf aan sowieso dicht te blijven. ‘Ik blijft zondag dicht. Ik wil ook nog een leven hebben. Om te sporten en met mijn familie te zijn’.

De aanwezige winkeliers waren het erover eens dat een succesvolle zondagsopening veel vraagt: met name het Rond moet gezelliger worden, er moeten evenementen georganiseerd worden om mensen te trekken en alle winkels moeten eigenlijk mee doen. Het is leuk om te winkelen als de helft van de winkels dicht is. Een deel van de aanwezige winkeliers voelt daar niks voor. Raadslid Ooms (SGP): het is daarom de vraag of een eventuele verdere zondagsopening wel een succes wordt.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter