Unanieme gemeenteraad: de Polders niet gedwongen van het gas af

 In Nieuws

Het plan van de Polders op weg naar aardgasvrij hield veel bewoners van de Polders bezig. Dat werd duidelijk na het eerste Ronde Tafelgesprek (RTG) over dit onderwerp. Vanuit de wijk waren er meerdere insprekers, die duidelijk maakt dat er nog veel vragen leefde met name of er sprake van dwang zou zijn. SGP-Houten was van mening dat er een extra inwoners bijeenkomst moest komen en dit verzoek is door de wethouder ingewilligd.

Op de extra bijeenkomst beantwoordde de wethouder vragen van de wijk en benadrukte de vrijwilligheid om van het gas af te gaan. Toch bleven er zorgen bij inwoners, onder andere vanwege de startnotitie van het plan die niet eenduidig was over vrijwilligheid. Voor SGP-Houten is vrijwilligheid van groot belang, daarom dienden we tijdens de raadsvergadering een amendement in samen met ITH, VVD en Natuurlijk Houten, waarin we duidelijk maken dat inwoners niet gedwongen van het gas af worden gesloten. De gemeenteraad stemde unaniem voor het amendement, waardoor er nu voor de inwoners van de Polders zwart op wit staat er ze niet gedwongen afgesloten worden van het gas.

De bijdrage van Lauren Zwemer:

Ik begon aan het schrijven van mijn bijdrage en dan begint ik meestal met een titel, normaal is dat niet heel ingewikkeld, maar nu wel iets ingewikkelder. Dit agendapunt heet “De Polders als eerste aardgasvrije wijk”, het raadsvoorstel “De Polders op weg naar aardgasvrij” en de startnotie “polders aardgasvrij”. Er wordt vaak gezegd: Woorden doen er toe en ik zou willen toevoegen, ook titels doen er toe. Want met de titel van de startnotitie kan ik me goed voorstellen dat het eerste gevoel van de inwoners is dat je van het aardgas af móét. Ik wil hier op deze plaats benadrukken dat dit raadsvoorstel wil zeggen dat we het proces in gaan, om te kijken hoe de gemeente met de Polders op weg gaat naar een aardgasvrije wijk.

Voor SGP-Houten, maar vooral voor de inwoners van de Polders is het belangrijk dat er alleen sprake van vrijwilligheid is. Om dit te onderstrepen dienen wij samen met ITH, VVD en Natuurlijk Houten een amendement in waarin we uitspreken dat dit plan op basis van vrijwilligheid is en dus dat inwoners van de polders niet gedwongen worden om van het gas af te gaan. Het zou een mooi signaal zijn als we als gehele raad dit onderstrepen!

We hebben het in de RTG’s ook meerdere malen aandacht besteed aan de financiën en de praktische bezwaren die inwoners hebben. In de eerste fase na het vaststellen van die raadvoorstel moet dit duidelijk worden. Ik wil van hier de oproep doen aan het college om goed aandacht te hebben voor het feit dat je niet groen kan doen als je rood staat. Dit zijn mensen die wel willen verduurzamen, maar zijn niet in staat zijn door hun financiële situatie. Ik wil daarom graag aan de wethouder vragen of hij hier kan uitspreken dat we als gemeente inwoners, in moeilijke financiële situaties, niet in de kou laten staan.

Tot slot wil ik mee geven dat u moet opletten bij de verkiezingen bij uw stem welke partij kiezen voor realistische klimaatbeleid, zowel voor de komende tweede kamer verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. U mag maar één keer raden wat ik u aan zou raden.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter