Urgentie voor verbeteren ouderenvervoer binnen en buiten rondweg Houten

 In Nieuws

De gemeente Houten gaat hoge urgentie geven aan de vervoersvraag van ouderen. Er komt meer onderzoek naar de vervoersbehoefte van ouderen en andere doelgroepen met een vervoersbehoefte. Dat moet leiden tot passend vervoer binnen en buiten de rondweg van Houten. Dat hebben de politieke partijen, de gemeente en de gezamenlijke ouderenbonden (SBOH) op 26 juni met elkaar afgesproken.


Vraag neemt toe

Nu ouderen en groepen met een vervoersvraag (bijvoorbeeld gehandicapten) binnen en buiten de rondweg van Houten steeds langer zelfstandig thuis willen en moeten blijven wonen, neemt de vraag naar lokaal vervoer toe. Vooral het vervoer om de hoek: boodschappen doen, bezoek brengen aan bekenden of aan een dokter. Houten – met zijn unieke fietsnetwerk, maakt binnen de kern gebruik van golfkarretjes voor het vervoer van met name kinderen en ouderen. Het contract voor de golfkarretjes loopt per 1 januari 2016 af. Het is de vraag of deze voorziening kan worden verlengd.
Gezamenlijk overleg

Op dit moment zijn er naast het openbaar vervoer en/of de regiotaxi geen speciale vervoersmogelijkheden voor ouderen en andere doelgroepen. Mede op verzoek van de gezamenlijke ouderenbonden SBOH, heeft een delegatie van de Houtense gemeenteraad op 26 juni een overleg gehad met de verantwoordelijk wethouder van Dalen en de heer Donker van de gezamenlijke ouderenbonden SBOH. Tijdens dit overleg werd de vervoersvraag (nogmaals) aan de orde gesteld.

 

Hoge urgentie

De bovengenoemde gezamenlijke partijen hebben afgesproken dat de gemeente Houten hoge urgentie geeft aan de vervoersvraag van ouderen. Per 1 januari 2016 zal duidelijk zijn of er een vervolg kan worden gegeven aan het vervoer met de golfkarren of dat er een alternatief kan worden gepresenteerd, al dan niet in de vorm van een pilot. Een alternatief is bij voorkeur een initiatief vanuit de Houtense samenleving, dat ondersteund wordt door de gemeente Houten.

 

De vraag naar lokaal passend vervoer neemt toe, maar het is niet duidelijk hoe die vraag er precies uitziet. Daarom is afgesproken dat de gemeente Houten meer onderzoek doet naar de vervoersvraag van ouderen en bovengenoemde doelgroepen. Ook de vraag naar lokaal vervoer in het buitengebied van Houten (de kleine kernen) wordt hierin meegenomen.

Open proces, meld suggesties

Alle politieke partijen van de gemeente Houten, de wethouder, de SBOH en initiatiefgroepen uit de Houtense samenleving gaan een open proces aan om adequate oplossingen te bedenken, die voorzien in de vervoersbehoefte van ouderen en andere doelgroepen, zoals gehandicapten. Heeft u een vervoersbehoefte of een idee en u wilt dat kenbaar maken aan de gemeente, dan kunt u zich melden bij de SBOH of de betreffende ambtenaar bij de gemeente via gemeentehuis@houten.nl.

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter