Vervolg vragen SGP over onrust koopgarantregeling Houten

 In Schriftelijke vragen

SGP Houten heeft recent vragen gesteld over de koopgarantregeling. CDA en SGP willen graag nog enkele vervolgvragen stellen, omdat de beantwoording van het College op punten nog niet helder is voor genoemde partijen.

  • In de beantwoording van de vragen geeft u aan dat de regeling tussen Viveste en de gemeente Houten een looptijd heeft van 15 jaar. Daarna is Viveste vrij om te doen wat zij wil met de woningen. Of een woning moet in tussentijd drie keer van eigenaar verwisseld zijn. Destijds heeft de gemeente veel moeite gedaan om koop toegankelijk te maken voor starters met deze regeling. Onze vraag: waarom geeft u toestemming aan Viveste om deze regeling aan te passen en van koopwoningen huurwoningen te maken, zonder deze starters te betrekken bij deze beslissing?
  • Voor veel eigenaren kwam deze aanpassing onverwacht. Wat vindt u van de onrust onder de eigenaren van de koopgarantwoningen?
  • En bent u bereid met deze eigenaren in gesprek te gaan over deze onrust?
  • Om meer inzicht te krijgen in het historische gebruik en dus succes van de koopgarantregeling, zouden wij graag willen weten hoeveel jongeren/starters tot nu toe gebruik hebben gemaakt van de regeling? (Veel koopgarantwoningen, zijn al diverse keren verkocht en weer in de markt gezet door Viveste.)
  • Door het wegvallen van de Koopgarantregeling wordt het gat tussen een huurwoning en een koopwoning voor starters veel groter. Immers, een gemiddeld appartement begint in Houten niet onder de 190.000 euro, terwijl jongeren met 130.000 euro een ruim en hoogwaardig appartement in de Koopgarantregeling kunnen aanschaffen. Daarnaast stimuleert de regeling doorstroom van huurders, doordat sociale huurders voorrang krijgen bij de Koopgarantregeling. Het College geeft aan begrip te hebben voor de verhuur van de woningen door Viveste, maar wat vindt het College van het feit dat het voor starters nu veel moeilijker gemaakt wordt om een koopwoning in Houten te betrekken en van de vergroting van het gat dat dan ontstaat tussen huur en koop?
  • Op welke manier wil het College in de toekomst jongeren en starters de mogelijkheid bieden om een eigen, hoogwaardige en betaalbare woning in Houten aan te schaffen?
Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter