Voer ‘seniorentoets’ in voor Houtens beleid

 In Nieuws

Toets bij al het beleid dat de gemeente vaststelt wat het betekent voor ouderen. Die oproep doen SGP en ChristenUnie Houten in reactie op de antwoorden van het college op vragen over Waardig ouder worden.

Landelijk manifest
Waardig ouder worden in Houten. Dat zou normaal moeten zijn, vinden SGP en de ChristenUnie in Houten. Beide partijen vroegen aan het college het landelijk manifest Waardig ouder worden te omarmen. Het manifest doet negen aanbevelingen:

  • Werk aan acceptatie en herwaardering van ouderdom
  • Zet alles op alles om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen
  • Stimuleer mantelzorg
  • Maak vrijwilligerswerk aantrekkelijker
  • Laat jongeren vrijwilligerswerk doen in de ouderenzorg
  • Stimuleer initiatieven waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten
  • Maak meer ruimte voor passende woonvormen
  • Investeer in passende en palliatieve zorg
  • Investeer in levensbegeleiders

Er gebeurt al veel
SGP en ChristenUnie wilden van het college weten in hoeverre deze aanbevelingen in Houten worden uitgevoerd. Uit de antwoorden blijkt dat het college al werk maakt van veel van de uitgangspunten, daar zijn wij blij mee. Dan gaat het om passende huisvestiging voor ouderen, ondersteuning van mantelzorgers, maar ook om advance care, waarbij wensen rondom het levenseinde kunnen worden besproken met huisartsen en welzijnsconsulenten.

Voer een seniorentoets in
Tegelijkertijd is de praktijk weerbarstig en zijn seniorenwoningen in Houten schaars. Ook voelen veel mantelzorgers zich onder druk staan. SGP en ChristenUnie Houten roepen het college daarom op er een schepje bovenop te doen. Wij pleiten voor het standaard invoeren van een seniorentoets voor beleid. Daarbij dient vanuit het gezichtspunt van senioren te worden bekeken of er in het beleid genoeg rekening met hen wordt gehouden. Denk hierbij aan beleidsonderwerpen als openbare ruimte (zijn er wel genoeg bankjes langs looproutes?) en werkloosheid.

En dan gaat het niet alleen om kwetsbare ouderen maar om alle ouderen. Daarbij kan ook worden gedacht aan het bewust organiseren van inspraak door senioren bij beleidsstukken waar dat nu nog niet gebeurt.

Dat dit geen overbodige luxe is blijkt ook uit de monitor seniorenvriendelijke gemeenten van Active Ageing. Zo vindt landelijk nog geen 15% van de senioren dat naar hen geluisterd wordt.

ouderen

Recente berichten
Reacties
  • Lamoral Philippe

    Geachte heer/mevrouw,
    Ik lees hierboven: Wij pleiten voor het standaard invoeren van een seniorentoets voor beleid.
    In Nazareth (België) zijn we op zoek naar bruikbare voorbeelden van seniorentoetsen.
    Kan de seniorentoest van Houten ons hiervoor inspireren?
    Vriendelijke groet
    Philippe Lamoral, lid ouderenraad Nazareth

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

Woningbouw Goy