Wat vindt de SGP van de Retailvisie? Bijdrage in de Raad.

 In Nieuws

Laat ik beginnen met een aantal complimenten maken.

 

1) Het leest goed en de analyses zijn gedegen.

2) Wij zijn blij met de keuze voor compactheid van de winkelcentra.

3) Ook zijn wij content met het participatietraject, met de kritische kanttekening dat niet iedereen was uitgenodigd.

4) heel goed dat de citymarketing serieus wordt aangepakt. Wij willen de wethouder oproepen vooral op diversificatie in te zetten.

5) laatste compliment, wij hebben het idee dat de gemeente en de wethouder een grotere rol dan voorheen wil pakken, wij waarderen dat.

 

Tot zover de complimenten, want hoewel wij ons voor de deel kunnen vinden in de visie, vinden wij deze niet ver genoeg gaan in de concrete uitwerking.

1) een visie van 10 jaar is bijna niet denkbaar meer in deze tijd. Ik illustreer dit met 2 zinnen. In 2013 gaven mensen 10,6 miljard online uit. Reeds in het eerste halfjaar van 2015 gaven mensen 8 miljard online uit.  Dit heeft uiteraard impact op lokale winkels. Naast tussentijdse evaluatie willen wij vragen aan de wethouder om over 5 jaar de visie tussentijds te herzien. Graag de reactie van de wethouder hierop.

 

2)  In de visie staat dat de gemeente haar standpunt mbt de verkeersknip in het Rond handhaaft. Dat bevreemd ons erg. Eerst stelt u dat de keuzes van de gemeente geleid hebben tot minder traffic en dan zegt u vervolgens dat zij daar geen verantwoordelijkheid voor neemt. Wij zullen dan ook een motie indienen voor een onderzoek naar het teniet doen van de verkeersknip.

 

3) wij zijn van mening dat impact op de detailhandel van internet ontwikkelingen schromelijk onderschat worden in de uitwerking van de visie.

Ik citeer de commercieel directeur van Retailboosting, die zijn mening geeft over de plannen van hoe Roermond koopstad blijft. Om de lokale en regionale consument te interesseren voor de winkels in de binnenstad is het uitsluitend inzetten op de verbetering van het fysieke centrum en de beleving ervan niet voldoende. Een online ‘local based platform’ dat het hele lokale productaanbod in het winkelcentrum digitaliseert is een absolute must. De realiteit van nu is dat men bij een groot deel van het klein-mkb op productniveau niets op het internet kan vinden. Alles draait om bij stimulering van consumenten om fysieke beleving en uitstraling. De horeca zal er zeker wel bij varen, maar wat heeft de detailhandel eraan? De consument wil transparantie over het productenaanbod. Stadscentra serveren beleving. Het zal een combinatie van beiden moeten zijn. Tot zover de directeur van Retailboosting.

 

Een local based platform van winkeliers bestaat dat? Ja, in Purmerend. Consumenten kunnen daar een app downloaden en dan in alle winkels van het centrum rondkijken, klikken, kopen en  sparen. Hiermee kunnen zij een vuist maken tegen ‪bol.com en andere internetgiganten. Mensen kunnen online lokaal bestellen en het pakket ophalen of krijgen de goederen binnen twee uur thuis bezorgd. Wij willen daarom de wethouder oproepen met ondernemers in gesprek te gaan over een dergelijke vorm van digitaliseren en samenwerking. Wij dienen hiervoor een amendement in.

 

4) Een vierde kritiekpunten betreft de Dikke Boom. Wij zijn van mening dat dit winkelcentrum onnodig op slot wordt gedaan, terwijl dit centrum een belangrijke functie heeft in het gebied en niet in het bijzonder concurreert met de andere centra, met name door de gerichtheid op Food.

Wij vinden het echt niet kunnen dat dit gebied 10 jaar op slot gedaan wordt. Ook hiervoor dienen wij een amendement in.

 

Tenslotte, ik kan mijn bijdrage niet afronden, zonder iets te zeggen over Castellum. Ik heb er twee keer schriftelijke vragen over gesteld en een gesprek met de wethouder over gehad. De wethouder staat open voor het idee van het concept gratis huur, maar dan niet toegepast voor Castellum. Daarom een oproep aan de wethouder. Wij zouden graag zien dat de winkels in de straat Fossa Italica verplaatst worden naar het plein aan de andere kant bij de kant van de Kwalitaria. Er is nog een open stuk waar straks gebouwd gaat worden. Wij vroegen ons af of het nog mogelijk is de plannen aan te passen en de winkels daar heen te plaatsen. Graag de reactie van de wethouder hierop.

 

Pascal Ooms

Raadslid SGP

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter