Weekbrief Stichting Mooi ‘t Goy: “Gemeenteraad neemt gok”

 In link-in-bio, Nieuws

In de weekbrief die door Stichting Mooi ‘t Goy wordt verspreid, stond deze week het volgende over de raadsvergadering van donderdag 22 september jl. over Windpark Goyerbrug:

Teleurgesteld over de uitkomst
Afgelopen dinsdag en donderdag heeft ons dorp zich massaal laten zien op de publieke tribune. Er is door veel van ons een werkdag geïnvesteerd in het aandachtig luisteren naar de fracties. We kregen donderdag van de burgemeester een compliment voor ons gedrag. Wij hebben ons natúúrlijk niet misdragen. We zijn niet tegen windenenergie, we zijn bezorgd over de gezondheidsrisico’s. Ook zonder misbaar was overduidelijk duidelijk dat we teleurgesteld en boos zijn.

Teleurgesteld omdat de gemeenteraad van Houten het collegevoorstel heeft geamendeerd en de door het college voorgestelde norm van 46 Lden heeft verhoogd naar 47 Lden. De gemeenteraad vindt in meerderheid dat de windmolens bij windpark Goyerbrug er op basis van de oude normen moeten komen. Alleen op het terrein van de slagschaduw zijn de normen wat strenger. Wij zijn teleurgesteld dat de gemeenteraad niet de landelijke normen afwacht of vanuit het voorzorgprincipe strengere eisen stelt aan het geluid van de molens.

Boos omdat partijen het lieten afweten. CDA en Natúúrlijk Houten profileren zich als een partijen die voor de belangen van het buitengebied opkomen. Zijn konden voor ’t Goy het verschil maken en de drie college partijen (ITH, VVD en SGP) steunen. Dat deden zij deze week nog niet. Sommige partijen verweten ITH, VVD en SGP afgelopen donderdag zelfs dat ze Goyenaren valse hoop hebben gegeven. Dat vinden wij een wonderlijk verwijt. Goyenaren ervaren nu dat de meeste politieke partijen van Houten ‘rondweg-partijen’ zijn en op dit moment nog onvoldoende gevoel voor het buitengebied opbrengen. Wat ons betreft daarom waardering voor ITH, VVD en SGP die wèl hun nek voor ’t Goy en het buitengebied uitsteken. Dat hadden anderen ook kunnen doen en dat kan nog steeds.

Oneigenlijke discussie
Partijen als GroenLinks, D’66, Natúúrlijk Houten, PvdA en ChristenUnie spraken in het debat vol passie over de noodzaak om de energietransitie te realiseren. Net alsof zij daar wèl voor opkomen en anderen niet of onvoldoende. Die claim is onterecht. Daar ging het deze week niet om. Er was afgelopen dinsdag en donderdag niet één raadslid of inwoner die daar anders instond. Ieder weldenkend mens beseft dat we nu in Nederland moeten doorpakken. Dat heeft echter niets te maken met windpark Goyerbrug. Voor de energietransitie is het niet noodzakelijk om risico’s te nemen met de gezondheid van mensen. Er zijn, ook op korte termijn, alternatieven. Maar de lokale windambities wegen zo zwaar, dat deze partijen, voorbijgaan aan het voorzorgsprincipe met betrekking tot de gezondheid van mensen. Dat is waar het deze week in de kern omging.

Hoop en strijdbaar
Met het besluit van afgelopen donderdag is het realiseren van het windpark Goyerbrug een behoorlijke stap dichterbij gekomen. Maar wij blijven in ’t Goy strijden voor normen die meer bescherming aan mensen bieden. Er komt nog een zienswijze procedure waarin wij en anderen onze inbreng zullen hebben. En daarna zal vast ook de rechter zich weer over de kwestie moeten buigen.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter