Wets-over-treders

 In Columns

Een tijdlang heb ik op deze aardbol rondgelopen (en daar baalde ik van)  zonder te weten dat er een Bond bestond voor Wetovertreders. Afgekort BWO. Een vereniging, zo staat op de eigen site, die tot doel heeft; “de belangen van gevangenen, oud-gevangenen en verdachten te beschermen tegen staatswillekeur, schade, welke door het Nederlandse strafrecht wordt of zou kunnen worden toegebracht aan individuen of groepen in de Nederlandse samenleving”. Bond van Wets-over-treders. Wie richt hier nu schade aan……. Een paar jaar geleden heb ik het bovenstaande “kleine leed” met u gedeeld zoals u zich wellicht nog kunt herinneren. Laat ik ze nu weer tegenkomen. Prominent in de pers. De eerste keer toen BWO een brief schreef aan familie Vaatstra waarin de familie vriendelijk werd verzocht zich iets terughoudender op te stellen over de aangehouden verdachte Jasper S. De tweede keer bij de plannen van de inmiddels onder vuur liggende staatssecretaris, de heer Teeven, om op zo’n dertig plaatsen gevangenissen en tbs-klinieken te sluiten. Om zodoende 340 miljoen te bezuinigen.  De op de rechterflank van de VVD opererende staatssecretaris van VEILIGHEID!! en Justitie gaat kennelijk voor de veiligheid, gevangenissen sluiten. Hoe gek kan het gaan in Nederland en binnen de VVD.

De voorzitter van Bond voor Wetsovertreders ziet door deze voorgenomen sluiting ruime mogelijkheden voor veroordeelden om hun straf niet in de cel door te brengen maar met een enkelbandje in de maatschappij. Ik citeer: “ze behouden dan hun sociale contacten, hun huis en huisraad”. Kortom met een biertje op de bank de Tros serie “Flikken Maastricht” of het SBS6 programma “Beschuldigd”, kijken. Van de meerpersoonscellen is BWO ook gecharmeerd. “De meeste gedetineerden vinden het wel aangenaam om met meerderen in 1 cel te verblijven”. Gezellig. Je kunt nog eens een spelletje Monopoly doen. En je vermaken om kanskaart:  ga direct naar de gevangenis, ga niet langs start.

Maar het is nog gekker. Nederland gaat gevangenissen sluiten terwijl er nog 15.000 vermiste criminelen zijn. Ja, ik moest het ook nog eens herlezen. Vijftienduizend vermiste criminelen. We zouden ze niet eens kwijt kunnen in de gemeente Bunnik, inclusief Odijk en Werkhoven. De drie dorpen halen dit niet eens qua aantal inwoners. Om deze op te sluiten zouden 25!! Bijlmerbajessen nodig zijn. RTL heeft daar onderzoek naar gedaan en kwam tot deze schrikbarende conclusie. Dat er 15.000 zoek zijn is te verklaren doordat veel verdachten in vrijheid afwachten of de rechter een gevangenisstraf oplegt. Als men veroordeeld wordt tot een celstraf komt men eenvoudigweg niet opdagen . Bovendien blijkt dat in de afgelopen 5 jaar 10.000 veroordeelde criminelen onder  hun celstraf uit wisten te komen omdat hun straf verjaard is. Tja, zo lossen de “problemen” zich vanzelf op………………

Hoewel de politie zegt extra inzet te gaan leveren om ervoor te zorgen dat criminelen hun straf niet meer ontlopen is het natuurlijk van de zotte dat we op voorhand de gevangenissen maar gaan sluiten. Enerzijds willen we er dus meer gaan “vangen” anderzijds sluiten we de opvang. Het enige wat lijkt te gebeuren dat men een enkelbandje om krijgt. Voor het overige kan het normale leven zo zijn voortgang weer hebben. Hoe maf kan het zijn.

 

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter