Woningbouw perenboomgaard Schalkwijk leidt tot verdeeld dorp; alternatieve, gezamenlijke aanpak weggestemd

 In Nieuws

Donderdag heeft de gemeenteraad van Houten met 18 stemmen voor en 9 stemmen tegen ingestemd met het omstreden woningbouwplan voor 33 woningen in de Wickengaard in Schalwijk. SGP-Houten pleitte ervoor dit plan een half jaar aan te houden om in de tussentijd te komen tot een gezamenlijk en gedragen plan voor woningbouw in Schalkwijk. Het voorstel daarover van SGP, ITH en Groep Aanen werd echter weggestemd.

Postzegelgevecht 

Bouwen voor Schalkwijk is hard nodig. De Wickengaard is echter het zoveelste project dat tot een ‘postzegelgevecht’ in Houten leidt. Een relatief klein stuk grond, waar tegen de zin van veel inwoners iets wordt bedacht dat niet goed voelt. En dat is niet de eerste keer dat we dit de afgelopen jaren zien. Ook hier waren reële zorgen, over waterhuishouding, verkeer, biodiversiteit en draagvlak. Bovendien zijn er alternatieven.

Gezamenlijke oplossing

Het plan voor de Wickengaard heeft de Schalkwijkse samenleving verdeeld in voor- en tegenstanders. Onnodig, de SGP wilde dat de gemeente het initiatief nam om met alle belanghebbenden al eerder in het proces rond de Wickengaard om tafel te gaan om op zoek te gaan naar een gezamenlijke oplossing. En bijvoorbeeld het alternatieve plan ‘Een Toffe Peer’ van omwonenden serieus te onderzoeken. Dit is helaas niet gebeurd.

Meer verbinding nodig

Omdat onze motie het niet haalde moesten wij helaas tegen het plan stemmen. De SGP wil meer verbinding bij woningbouwprojecten, en minder verdeeldheid. Plannen met draagvlak, die van onderop ontstaan. En geen projecten waarbij raad en bewoners uiteindelijk alleen mogen tekenen bij het kruisje.

Eerder maakte SGP-Houten onderstaande video met omwonenden van de Wickengaard.

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

dossiersoostelijke aansluiting