Wordt zondagsopening een gedwongen keuze?

 In Nieuws

Begin volgend jaar zal de gemeenteraad een beslissing nemen over een mogelijke uitbreiding van het aantal koopzondagen in Houten. SGP Houten vindt dat de zondag een unieke mogelijkheid biedt voor de lokale samenleving om naar elkaar om te kijken, te rusten van ons werk en ons te bezinnen. Raadslid Pascal Ooms: ‘er is geen enkele aanwijzing dat de uitbreiding van koopzondagen in Houten een groot succes gaat worden’.

Pascal Ooms openingstijden winkels Een veelgehoord argument voor opening van winkels op zondag is dat winkels in de regio wél open zijn. Maar is de opening in buurgemeenten wel zo’n succes? Het AD berichtte in oktober over de zondagsopening in Utrecht. Winkeliers: “wij schieten er niets mee op, de omzet is niet omhoog gegaan”. Uit coulance voor de klant en met tegenzin zijn de kleine ondernemers open. City Plaza dan in Nieuwegein? Een fors deel van de winkels blijkt op zondag niet open te zijn. De omzet is niet hoger en op andere dagen is het rustiger.

 

Landelijk onderzoek toont aan dat supermarkten open willen en het meest profiteren. Kleine of zelfstandig ondernemers voelen zich onder druk gezet. Kleine zelfstandigen verwachten vaak een negatief effect op de omzet. Zo komt uit consumentenenquêtes naar voren dat zondagse aankopen deels ‘vergeten’ boodschappen zijn. Het effect op de omzet is dan gering.

 

De SGP sprak met zo’n 27 Houtense ondernemers. Velen gaven reactie als deze: “nu is het de keuze omzet vasthouden (tegen hogere kosten en ongewenste persoonlijke belasting) of ook deze omzet weg laten vloeien aan grotere winkels. Ik ben bang dat als we alle zondagen open “mogen” zijn, het een gedwongen keuze gaat worden”. Een ondernemer die al twee jaar op zondag open is, gaf aan dat de omzet niet is gegroeid. De verruiming zorgt ervoor dat mensen bijvoorbeeld niet meer op vrijdagavond komen. Betreffende ondernemer staat zondags zelf in de winkel, omdat hij personeelsinzet op zondag niet kan betalen’.

 

Raadslid Ooms: “met verdere verruiming van de winkeltijden vragen wij een te groot offer van de zelfstandige winkelier: geen garantie op meer omzet, maar wel een verarming van het sociale leven van de ondernemer”. Daarnaast verwacht Ooms geen grote drukte in winkels: “de meeste mensen kiezen voor winkelen in Utrecht, daar is meer te beleven”. Een deel van de winkels in Houten blijft op zondag dicht, of gaat een andere dag dicht. “Wordt winkelen in Houten dan aantrekkelijker?”. Daar blijft het niet bij. Ook personeel zal steeds meer tegen wil en dank op zondag moeten werken. En om een redelijke winst te kunnen maken, moeten toeslagen voor werknemers volgens winkeliers naar beneden.

Tenslotte, hoewel uit eerder onderzoek bleek dat een kleine meerderheid van de bevolking tegen meer koopzondagen is, zijn diverse partijen in het College van B&W wel voor verruiming. Een deel van de Houtenaren heeft principiële bezwaren en hebben geen behoefte aan een koopzondag. De Houtense SGP staat voor de zondag, een unieke dag waarop wij mogen rusten van ons werk, samen kunnen zijn met familieleden en ons mogen bezinnen. En twee maal per zondag staan kerken in Houten open om ons te helpen hier handen en voeten aan te geven.

Reactie geven of meer informatie? Neem contact op met Pascal Ooms via pooms@sgp-houten.nl. Of kijk op onze website SGP-Houten: www.sgp-houten.nl.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter