Zet buitengebied niet vol met windmolens

 In Nieuws

Afgelopen dinsdag werd in de gemeenteraad in Houten de concept regionale energie strategie besproken. En dan in het bijzonder de ambitie tot 2030 voor de hoeveelheid duurzame energie. 1,8 Terra Watt (TW) voor de U16 gemeente. Ter referentie, dat zijn 45 grote windmolens, 800 hectare zonnevlekken en 15% daken vol met zonnepanelen leggen.

Zon prioriteren 

U16 zet zich in voor 0,5 TW zon op dak tot en met 2030. De rest van de energie moet opgewekt worden door windmolens of bijvoorbeeld zonnevelden. SGP-Houten riep de gemeenteraad op om vol in te zetten op zon op dak. Voor zon op dak is veel draagvlak. Kostbare landbouwgrond voor zonneparken, of hoge windmolens kunnen op veel weerstand rekenen. Of in woorden van velen uit ons buitengebied: waarom moeten wij in het buitengebied de energie opwekking voor boven de Kromme Rijn regelen? Helaas kreeg het voorstel van de SGP geen meerderheid. Houten is bestempeld als zeer kansrijk gebied voor windmolens en zonneparken, zodat SGP-Houten zich grote zorgen maakt over het mooie buitengebied.

Inwoners niet betrokken 

Bij het opstellen van de ambitie van 1,8 TW, zijn vrijwel geen inwoners rechtstreeks betrokken geweest. De inwoners en bedrijven worden wel betrokken bij de realisering van de ambitie. Inwoners en bedrijven mogen dus wel betalen voor het realiseren van windparken, windmolens en zon op dak, maar mochten niet meepraten over hoogte van ambitie. SGP-Houten stemde daarom tegen het plan. Een meerderheid van de gemeenteraad vond dit echter geen punt. Met andere woorden, u mag wel meepraten waar windmolens komen en hoe ze betaald worden, maar u mag niet meepraten over hoeveel er komen.

Aanbevolen
Toon 2 reactie(s)
  • Tom Zwijsen

    Waar komen deze Molens, is daar al een locatie van bekend?
    Kunnen er nog bezwaren ingediend worden?

  • Wouter van den Berg

    Nog niet, maar de gemeente werkt wel aan een ‘windvisie’. Ook bij ontwikkeling van de Regionale Energiestrategie gaan locaties in beeld komen. Van belang met elkaar heel alert te zijn dus!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

zonne-energiemaaien